NEXTERA: smakelijke voedingsoplossingen zonder vlees

Met NEXTERA introduceert Solina Group een nieuwe generatie plantaardige proteïnevoeding die een compleet nieuwe eetervaring biedt.

We zetten steeds minder vaak vlees op tafel. In de toekomst zal die trend zich alleen maar doorzetten. Solina Group heeft de boodschap alvast begrepen. Met NEXTERA biedt het bedrijf sinds kort een volledig nieuw concept aan, waarbij de focus op alternatieve proteïnebronnen ligt. Dat laat klanten van Solina toe om innovatieve vegetarische of veganistische recepten op de markt brengen, zonder aan de smaak, de structuur of de looks van gerechten in te boeten.

Dat we met z’n allen minder vlees eten, heeft verschillende redenen. Sommigen hebben ecologische drijfveren, anderen denken aan het dierenwelzijn of stellen hun gezondheid voorop. Naast de rasechte vegetariërs en veganisten duiken ook steeds meer zogenaamde flexitariërs op, die één of enkele dagen per week vlees van het menu schrappen.

Actie op vlak van alternatieve proteïnen

Via lekkere alternatieven willen we vleesloze voeding een mooie toekomst geven.

“Als innovatieve aanbieder van voedingsoplossingen kunnen wij bij Solina niet om die trend heen”, vertelt Lieven Delanote, R&D Manager Future Food bij Solina. “Sterker nog, via lekkere alternatieven willen we vleesloze voeding een mooie toekomst geven. Zoals de naam van ons nieuwe concept al laat raden, gaan we met NEXTERA een nieuw tijdperk tegemoet waarin 'vleesloos' eten een complete ervaring zal worden.”

Met NEXTERA introduceert Solina Group een nieuwe generatie plantaardige proteïne voeding die een compleet nieuwe eetervaring biedt. Concreet gaat Solina met NEXTERA op zoek naar duurzame proteïnes, waar geen dieren voor opgeofferd moeten worden. In eerste instantie gaat het hier om plantgebaseerde proteïneconcepten, op basis van bijvoorbeeld erwten, soja of tarwe. Daarnaast gebruikt NEXTERA zuivelproducten zoals kaas. In de toekomst is het de bedoeling om ook meer met proteïnen van paddenstoelen te werken. Maar om welke proteïnen het ook gaat, altijd zal NEXTERA erover waken dat ze afkomstig zijn van ecologische en duurzame landbouw.

NEXTERA: een uniek concept

Wat NEXTERA uniek maakt, is dat achter het concept een zeer brede en diepe kennis schuilt.

Zowat elke standaardbereiding of applicatie kunnen wij voorzien zonder vlees.

“Binnen de organisatie hebben we tonnen ervaring op het vlak van bijvoorbeeld bouillons, sauzen, marinades en kruidenmengelingen. Daarbij ligt de focus niet enkel op de smaak, maar ook op het functionele. Die combinatie zit reeds lang in ons DNA en is de perfecte basis om van NEXTERA een totaalconcept te maken”, zegt Alexander Wyckstandt, Marketing Manager bij Solina Belgium.

“In tegenstelling tot veel andere aan bieders zijn wij ook niet afhankelijk van één enkele grondstof. Afhankelijk van de toepassing en de klantenwensen kunnen wij de meest geschikte proteïnebronnen inzetten. Zowat elke standaardbereiding of applicatie kunnen wij voorzien zonder vlees.”

Traditie en knowhow in 'smaak'

Bovendien vormt de combinatie van NEXTERA producten met onze traditionele smaakoplossingen een totaaloplossing, opnieuw conform onze bedrijfsfilosofie. Daarbij staat een hoogstaande service en nauwe samenwerking met industriële klanten, foodservicebedrijven en slagers centraal. Naargelang hun wensen wil Solina met NEXTERA de beste oplossingen op basis van alternatieve proteïnebronnen aanbieden. “Onze eigen chef-kok gaat actief op zoek naar nieuwe recepten die je het vlees in gerechten helemaal doen vergeten. Zo hebben we recent op een beurs – in samenwerking met een Turkse collega – een heerlijke vegetarische versie van de döner kebab neergezet, uiteraard met kruiden en een sausje van het huis. Het is prettig dat we zelf de smaakmakers hebben om van de gerechten meteen iets moois te maken.”

Stevige investeringen in future food

De enthousiaste reacties op de lancering van het nieuwe concept en de eerste gezamenlijke ontwikkelingen met klanten zorgen alvast voor een vliegende start van NEXTERA. De komende jaren wil Solina sterk investeren in verdere ontwikkeling. Hiervoor schakelt de organisatie een dedicated vierkoppig team in, dat kan rekenen op de ondersteuning van de andere departementen binnen Solina.

“Er zijn intussen al tal van alternatieven voor vlees op de markt. In eerste instantie zijn wij van die standaardoplossingen vertrokken. Die willen wij nu verder optimaliseren, zodat het mondgevoel, de textuur en het uitzicht uiteindelijk zal zorgen voor de ultieme no meat experience”, stelt Lieven Delanote zich tot doel. “Daarom willen we kennis opbouwen rond nieuwe technologieën die ons hierbij kunnen helpen. Extrusie, bijvoorbeeld, biedt veel mogelijkheden om een mooie structuur te creëren. Bij die ontwikkelingen zal onze R&D-divisie uiteraard een cruciale rol spelen. Tegelijk proberen wij iedereen binnen het bedrijf er zoveel mogelijk bij te betrekken, want NEXTERA, dat is echt voor iedereen...”

“Aangezien Solina groot is geworden met dank aan de vleesindustrie, hebben we ook heel wat rasechte vleeslief hebbers in huis. Zij zijn voor ons ideale proefkonijnen. Op het moment dat je weet dat zelfs deze vleesliefhebbers overtuigd zijn, weet je gewoon dat het goed zit”, voegt Alexander Wyckstandt er met de glimlach aan toe.

Kan NEXTERA ook nieuwe mogelijkheden bieden voor uw cliënteel? Onze experts zetten u graag op weg.

Neem vrijblijvend contact op:
nextera@solina-group.eu
09 385 56 15